Bebeklik dönemi aşıları ebeveynler tarafından düzenli olarak takip edilmelidir. Ebeveynlerin, bebek aşı takvimine hakim olmaları işlerini kolaylaştıracaktır. Aşıların düzenli olarak yapılması sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir.
Aşı Nedir ve Neden Yapılmalıdır?
Aşı, genel olarak zayıflatılmış mikroorganizmaların veya mikroorganizmanın bir parçasının vücuda verilmesiyle bağışıklık sisteminin bu mikroorganizmaya karşı bağışıklık geliştirmesine yardımcı olan bir sağlık uygulamasıdır. Aşının profesyonel kişiler tarafından yapılması gerekir. Bebeklere uygulanan aşılar türüne göre bacaktan, koldan yapılabilir veya ağız yolu ile enjekte edilebilir.
Bebeklerin bağışıklık sistemi, yetişkinlere göre daha zayıf olduğundan bu dönemde yakalanabilecekleri bulaşıcı hastalıklar daha fazla olmaktadır. Aşı yolu ile vücuda verilen mikroorganizma vücuda girdiğinde bebek bağışıklık sistemi o mikroorganizmayı tanır ve ona karşı savunma geliştirir. Aşı uygulaması bu şekilde hastalık oluşumunun engellenmesine yardımcı olabilir.
Ülkemizde uygulanan bebeklik dönemi aşıları, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanmış aşı takvimine uygun olarak gitmektedir. Bebeklerin doğduğu andan itibaren ebeveynlere bir aşı kartı verilir. Bu sayede aşı zamanları atlanmamış olur.
Bebek Aşı Zamanları
Bebeklerin aşı zamanlarını atlamamak ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bir konudur. Bebeklerde aşı zamanlaması; yenidoğan aşıları, ilk 6 ay aşıları, 12 ay bebek aşıları, 18 ay bebek aşıları ve 24 ay bebek aşıları şeklinde sıralanmaktadır.
Yenidoğan Aşıları
Bebeklerde doğumdan sonra hemen uygulanması gereken bazı aşılar vardır. Hepatit B aşısı doğumdan hemen sonra uygulanmaktadır. Hepatit B sarılık olarak da bilinen karaciğer üzerinde meydana gelen bir hastalık çeşididir. Yenidoğan bebeklerde bu hastalığa sıklıkla rastlanır fakat korkmamak gerekir. Bebekler doğru tedavi ve düzenli bakım sonrası sağlıklarına kavuşurlar. 2 kg altı doğan bebeklerin aşı uygulamaları bir süre gecikebilir.
İlk 6 Ay Aşıları
Menenjit Aşısı: Bebeklere 2, 4 ve 6 aylıkken menenjit aşısı yapılmaktadır. 2 ay bebek aşıları kapsamında olan menenjit aşısının yapılması son derece önemlidir.
Üçlü Aşılar: Bebek rutin kontrolü sırasında bebeklerin 3 farklı aşı olması bilgisi ebeveynlere verilmektedir. Bunlar ise BCG (verem aşısı), KPA ve 5’li karma aşıdır.
BCG: yani verem aşısı, tüberküloza sebep olan mikroorganizmaya bağışıklık sağlanması için uygulanmaktadır.
Çocuk Felci Aşısı: İnaktif polio aşısı, çocuk felci aşısıdır.
HİB Aşısı: Bebekleri menenjite karşı korumak için uygulanan bir aşıdır.
KPA Aşısı: KPA aşısı sayesinde bebekler pnömokok bakterisinin sebebiyet verdiği menenjit, orta kulak iltihabı ve zatürreye karşı bağışıklık kazanır.
Tüberküloz: 3 ay bebek aşıları içinde tüberküloz önemlidir. Tercihen bebeğin üçüncü ayında yapılmaktadır.
Bebek aşıları hakkında mutlaka sağlık uzmanından detaylı bilgi alınması gerektiğini unutmamak gerekir. Ebeveyn Bağlı olduğunuz aile hekimliği merkezinden bilgi alabilirsiniz.
12 Ay Aşıları
Bebeklerin 12. aylarında takvime yeni aşılar eklenmektedir. Bu ayda bebeklere KPA aşısının son ve rapel dozu uygulanmaktadır. Bu ay takvime KKK yani kızamık – kızamıkçık – kabakulak aşısı eklenmektedir. Suçiçeği aşısı da bebeklere bu ay uygulanmaktadır.
18 Ay Aşıları
Bebeklerin 18. ay aşı takvimleri 5’li karma aşının son ve rapel dozu ile başlar. OPA’nın ikinci dozu da yine bu ayda uygulanmaktadır. Hepatit A aşısı ilk defa bu ayda bebeklere uygulanmaktadır.
24 Ay Aşıları
24.ay aşı takvimi içinde sadece Hepatit A aşısının ikinci dozu yer almaktadır.
Aşı takviminin çocukluk yıllarında da devam ettiğini unutmamak gerekir. Bu aşıların bazıları bakanlık tarafından bazıları ise özel olarak yaptırılmaktadır.
Kaynakça: https://www.saglik.gov.tr/TR,21088/sagliga-asilanin.html